top of page

Εσύ ξέρεις το "Βρυσάκι";

  • Γεωργιάννα Μαρίνου
  • Oct 30, 2019
  • 3 min read

Οι τελευταίες μέρες του Οκτώβρη δεν φαίνεται να συνεργάζονται και πολύ με το φθινόπωρο, μιας και η ζέστη που θυμίζει τέλη καλοκαιριού αρνείται να αποχωρήσει. Καλύτερα, βέβαια, γιατί αυτός ο καιρός είναι πάντα προτιμότερος από τις μουντές, βροχερές μέρες. Υπάρχει, λοιπόν, καλύτερη ιδέα από μια πρωινή βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα; Μοναστηράκι, Πλάκα, Θησείο, Ακρόπολη. Πολλές επιλογές, ενδιαφέρουσες προτάσεις!


Κάπου εκεί, κρυμμένο, βρίσκεται και το "Βρυσάκι". Ένα στέκι, που μέχρι χθες δεν φανταζόσουν ότι υπήρχε, πόσο μάλλον ότι θα το καθιερώσεις από εδώ και μπρος για διάφορους λόγους!

Τι είναι το Βρυσάκι;

Πρόκειται για έναν πολυχώρο που αλάνθαστα αυτοπροσδιορίζεται ως «Χώρος Τέχνης και Δράσης». Λειτουργεί ως μια «αγκαλιά» για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας με καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες, δίνοντας παράλληλα μια ευκαιρία δημιουργίας, απασχόλησης, αλλά και χαλάρωσης. Εκτείνεται σε δύο ορόφους και ουσιαστικά τέσσερις χώρους, όπου και φιλοξενούνται όλα τα δρώμενα που διαρκώς παρουσιάζονται.


Ποιοι είναι οι τέσσερις χώροι;

Διατηρώντας την αρχιτεκτονική και την αισθητική των σπιτιών της Πλάκας, το Βρυσάκι διαθέτει αρκετούς χώρους, ώστε να είναι εφικτό να συμβαίνουν πολλές «δράσεις» ταυτόχρονα. Στην κεντρική αίθουσα λαμβάνουν χώρα σεμινάρια, παρουσιάσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και ορισμένες εκθέσεις που κατά καιρούς φιλοξενεί ο χώρος. Στο ισόγειο του χώρου, παραδίδονται διάφορα μαθήματα και σεμινάρια, ενώ κι εκεί μπορείς να βρεις μια επιπλέον ενδιαφέρουσα έκθεση. Στο αίθριο-εσωτερική αυλή παρουσιάζονται κυρίως μικρότερης εμβέλειας θεατρικές παραστάσεις, με τη διακόσμηση να κλέβει κάθε φορά την παράσταση, τόσο λόγω των λουλουδιών, όσο και λόγω της ιδιαίτερης συλλογής από λάμπες, που μεμιάς καθιστούν το μέρος πιο «ελληνικό» και παραδοσιακό. Στην αυλή αυτή υπάρχει καφέ, που λειτουργεί και ασχέτως εκδηλώσεων, χαρίζοντας στους επισκέπτες την χαλάρωση που μπορεί να αναζητούν μέσα στον θόρυβο του κέντρου. Τέλος, στον δεύτερο όροφο, υπάρχει μια πανέμορφη βεράντα, με θέα την Ακρόπολη και τη Στοά του Αττάλου, στην οποία πέρα από καφέ, μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό του κατά της βραδινές ώρες με τη συνοδεία μουσικής.


Τι κάνει το Βρυσάκι να ξεχωρίζει;

Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα του πολυχώρου οφείλεται αδιαμφισβήτητα στο ότι δεν είναι μια κοινή καφετέρια της Πλάκας, αλλά ένας πολύ πιο ουσιαστικός χώρος, με δραστηριότητες και ευκαιρίες για καλλιέργεια και γνώση. Πέρα από την ποιότητα που αποπνέει στους επισκέπτες, προσφέρει κι ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της καθημερινής πλήξης, με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάθε μέρα της εβδομάδας.


Τι αγαπώ στο Βρυσάκι;

Αγαπώ τον κόσμο που έρχεται, την θέα που αγναντεύω και την ησυχία που προφέρει. Αγαπώ τις γάτες που περιφέρονται στην αυλή του και είναι τόσο ταιριαστές με τον χώρο, λες και διαμορφώθηκε έτσι αποκλειστικά γι αυτές. Αγαπώ τη θέρμη στην φωνή όσων παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες και την αγωνία στο πρόσωπο αυτών που τις διοργανώνουν. Αγαπώ το τόσο ταπεινό του όνομα.

Πώς θα βρεις το πρόγραμμα δραστηριοτήτων/εκθέσεων/σεμιναρίων κλπ. που συμβαίνουν εκεί;

Μια εύκολη λύση είναι το ίντερνετ (http://www.artfix.gr/ekdiloseis/). Ωστόσο, προσωπικά, θα σε συμβούλευα να το επισκεφτείς έστω και για έναν μισάωρο καφέ και να ζητήσεις να σου δώσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Νομίζω πως μόνο και μόνο η επαφή με τον χώρο θα σου δημιουργήσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον να το εξερευνήσεις περισσότερο και πιο ουσιαστικά την επόμενη φορά (και τις πολλές επόμενες φορές χωρίς αμφιβολία...) .


Πώς θα βρείς το Βρυσάκι;

Το Βρυσάκι βρίσκεται στην οδό Βρυσακίου 17, στην Πλάκα και λειτουργεί κάθε μέρα από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Είναι από τα μέρη που προτείνω πάντα για διάβασμα, για καφέ, για συζητήσεις, για μικρές ή μεγάλες παρέες. Επίσης, είναι ένα από τα ελάχιστα μαγαζιά που δεν βαριέμαι ποτέ, όσες ώρες και φορές κι αν πάω, αποτελώντας πάντα την καλύτερη επιλογή για την έναρξη ή το κλείσιμο μιας βόλτας μου στο κέντρο.


*Πρόκειται για αναδημοσιευμένο μου άρθρο με τροποποιήσεις.


Comments


bottom of page